Tzv. super-směny ve zdravotnictví od 1. 8. 2024

Dominik Brůha

Datum publikace: 02.10.2024

Přelomová novinka z konce roku 2023, která za stanovených podmínek umožnila výkon práce ve zdravotnictví v rozsahu až 24hodin se v původní podobě v zákoníku práce příliš neohřála a vydržela pouhých 7 měsíců. S účinností od 1. 8. 2024 byla původní úprava změněna, a to v souvislosti s novelou ZP provedenou zákonem č. 230/2024 Sb. Pro dlouhý výkon práce ve zdravotnictví se do 31. 7. 2024 používal pojem tzv. super-služby, čímž se vyjadřoval původní princip, že „super-služba“ nemohla zahrnovat pouze časový úsek směny, nýbrž muselo se vždy jednat buď o kombinaci směny a práce přesčas, případně jen o práci přesčas. Naopak od 1. 8. 2024 praxe přešla na nový pojem „super-směna,“ který je přiléhavý aktuální právní úpravě a vystihuje, že celý úsek až 24hodinového výkonu práce může být naplánován jako směna (tj. bez práce přesčas). 

Tzv. super-směny – od 1. 8. 2024 na druhý pokus ...

Zkušenosti z aplikační praxe potvrdily, že 24hodinové super-služby je ve zdravotnictví potřeba s dostatečným předstihem předem plánovat. Pouze takový postup totiž umožňuje včas - již ve fázi přípravy rozvrhu směn - zajistit, aby bezprostředně po 24hodinovém výkonu práce nenásledovala žádná další doba výkonu práce a zaměstnavatel tak splnil svou povinnost poskytnout zaměstnanci bezprostředně po 24hodinovém výkonu práce povinný nepřetržitý denní odpočinek v délce nejméně 22 hodin (§ 90b ZP). 

Až na druhý pokus se tak od 1. 8. 2024 právní úprava super-směn dostala do souladu s požadavky praxe, a to tím způsobem, že v § 83 zákoníku práce byl nově vložen druhý odstavec ve znění: „Za podmínek uvedených v § 83a nesmí délka směny přesáhnout 24 hodin.“ I když uvedená novinka může působit jen jako kosmetická změna, není tomu tak. Jedná se o to, že s účinností od 1. 8. 2024 lze (při splnění ochranných podmínek uvedených v § 83a zákoníku práce) celou super-směnu v délce až 24 hodin předem naplánovat a učinit ji tak součástí rozvrhu (harmonogramu) směn, s nímž (nebo jeho změnou) musí být zaměstnanec seznámen nejméně 14 dnů předem, nedohodnou-li se zaměstnavatel a zaměstnanec na kratší době (§ 84 zákoníku práce). Uvedenou změnu lze přivítat, neboť má-li být výjimka v podobě až 24hodinových super-směn ve zdravotnické praxi použitelná, je třeba tyto služby předem plánovat jako „směny“ a nikoli je používat jen jako nepředvídatelnou, nahodilou a výjimečnou práci přesčas.    

I po novele zákoníku práce účinné od 1. 8. 2024 nadále platí ochranné prvky, a sice uplatňovat u zaměstnavatele až 24hodinové super-směny ve zdravotnictví lze, jen bylo-li to výslovně sjednáno v kolektivní smlouvě. Pouze v případě, že u zaměstnavatele odborová organizace nepůsobí, je možné zavést 24hodinové super-směny jednostranně stanovením ve vnitřním předpisu zaměstnavatele. 

Kromě kolektivní smlouvy (resp. vnitřního předpisu) je možnost uplatnění 24hodinových super-směn nadále podmíněna uzavřením písemné dohody zaměstnance se zaměstnavatelem. Takováto dohoda 

a)             nesmí být sjednána na dobu delší než 52 týdnů po sobě jdoucích,

b)             může být vypovězena z jakéhokoliv důvodu nebo bez uvedení důvodu. Pokud nebyla výpovědní doba sjednána kratší, činí 2 měsíce a musí být stejná pro zaměstnavatele i zaměstnance ve zdravotnictví.

Na rozdíl od stavu do 31. 7. 2024 však ze zákona vypadlo omezení, že dohoda zaměstnance se zaměstnavatelem o tzv. super-směnách může být zaměstnancem i zaměstnavatelem okamžitě zrušena, a to i bez udání důvodu, v období 12 týdnů od sjednání. Důvodová zpráva tuto změnu vysvětluje tím, že původní úprava vystavovala zaměstnavatele značné nejistotě spočívající v riziku, že v době prvních cca 3 měsíců mohla být dohoda zaměstnancem zrušena okamžitě, aniž by měl zaměstnavatel zajištěno jiné personální krytí, jímž by výpadek mohl nahradit. Za dostačující ochranu zaměstnance se tak jeví ponechání původního pravidla dohodu o tzv. super-směnách vypovědět z jakéhokoliv důvodu nebo bez uvedení důvodu ve standardní výpovědní lhůtě 2 měsíců.

Nový příplatek za zvýšenou zátěž při super-směnách

V souvislosti s výše uvedenými změnami pravidel pro super-směny, tedy že od 1. 8. 2024 nemusí být již 24hodinové super-služby kombinaci běžné směny a práce přesčas, ale celá délka 24hodinového výkonu práce může mít povahu „běžné směny,“ byla do zákoníku práce doplněna nová ustanovení § 114a a § 133a. 

Nový § 114a se týká zaměstnavatelů tzv. komerční sféry odměňující své zaměstnance mzdou, například zdravotnická zařízení v právní formě s.r.o. nebo a.s. Podle tohoto nového ustanovení platí, že: Zaměstnanci ve zdravotnictví, který je vystaven zvýšené zátěži vyplývající z rozvržení pracovní doby, přísluší za práci ve směně, jejíž délka byla sjednána nebo stanovena podle § 83a odst. 1, dosažená mzda a za 13. a každou další hodinu odpracovanou v téže směně příplatek nejméně ve výši 20 % průměrného výdělku.

Obdobně i pro okruh zaměstnavatelů tzv. rozpočtové a příspěvkové sféry odměňující své zaměstnance (tabulkovým) platem, například zdravotnická zařízení v hospodářsko-právní formě příspěvkové organizace, nový § 133a zákoníku práce stanoví: Zaměstnanci ve zdravotnictví, který je vystaven zvýšené zátěži vyplývající z rozvržení pracovní doby, přísluší za 13. a každou další hodinu odpracovanou ve směně, jejíž délka byla sjednána nebo stanovena podle § 83a odst. 1 příplatek ve výši 20% průměrného hodinového výdělku.

Stejně jako je tomu u většiny ostatních zákonných příplatků i v tomto případě je v komerční sféře zákonem stanovena pouze spodní hranice „nejméně 20% průměrného výdělku“ (a lze tedy poskytovat i příplatek vyšší), ve sféře platové je naopak výše příplatku stanovena pevně a nelze poskytovat příplatek vyšší (a přirozeně ani nižší), než kolik stanoví zákon.

Dominik Brůha

advokát